Psicologia dona

Psicologia familiar

Psicologia forense

Sexologia clínica

Teràpia de parella

Blog

Assetjament Escolar, l’anomenat Bullying

Desgraciadament , la paraula Bullying o assetjament escolar cada vegada està més de moda a causa dels innombrables casos de persecució i d’agressions que s’estan detectant en les escoles i instituts , i que estan portant a molts estudiants a viure situacions veritablement aterridores .

En aquest sentit es tractaria d’una manifestació de violència intraescolar que consisteix en una combinació d’intimidació , assetjament i / o l’amenaça sistemàtica de part d’un estudiant o d’un grup d’estudiants cap a un alumne o alumna .

El bullying no és una cosa que només pertany als primers cursos de l’ESO , sinó que es pot iniciar fàcilment en l’etapa de Primària . El més probable és que sigui instigat per un grup d’alumnes en què un sol ésser l’agressor principal i la resta són ” acompanyants de batalla” .

Moltes investigacions situen com a principal escenari l’aula o l’interior de l’escola on més casos de bullying es coneixen i conclouen que agressors i víctimes comparteixen aula o , si més no, curs . Això no vol dir que es pugui traslladar a poc a poc al carrer o altres espais per continuar l’assetjament .

Si bé el bullying no inclou majoritàriament la violència física , aquest maltractament intimidatori prolongat , pot tenir lloc durant mesos o anys , i sent les seves conseqüències devastadores per a l’evolució psicològica i social de la personalitat de la víctima .
La finalitat de l’agressor és lesionar a un altre , produir dany , destruir , contrariar o humiliar .

Podem trobar diferents tipus d’assetjament escolar , i sovint de forma simultània :
Físic : empentes , puntades , agressions amb objectes … ; verbal: és el més habitual . Insults i sobrenoms principalment , també menyspreus en públic , ressaltar possibles defectes físics … , Psicològic : minen l’autoestima de l’individu i fomenten la seva sensació de temor ; Social : pretén aïllar al nen / ao jove de la resta del grup i companys .

Hem de tenir en compte que la violència com a manifestació conductual és un problema BIOPSICOSOCIAL i no només és un problema escolar , sinó que intervenen altres factors com : trets d’una personalitat retreta o baixa autoestima en el cas de les víctimes i un temperament agressiu i alteracions en l’emoció i la conducta en el cas dels agressors . D’altra banda, aquests últims els caracteritza un dels factors més importants : el familiar , on hi ha inestabilitat en l’estructura familiar , manca de vincle afectiu o abandonament, convivència familiar pobre , contradiccions , imposició o autoritarisme , presència d’actes violents , permissivitat o passivitat , és a dir , dificultat per ensenyar i respectar límits , entre d’altres.

No hi ha un estil determinat de persona que pugui causar el Bullying sinó que podria ser qualsevol . Segons Olweus pioner dels primers estudis que es van iniciar a Noruega i , creador de diferents programes específics per a l’assetjament escolar , diu que principalment són més els nois . Les noies utilitzen més els elements psicològics , amb intimidacions subtils i menys evidents , però no menys dures però , i també de greus conseqüències .
És cert que majoritàriament són nois amb característiques de temperament agressiu i impulsiu , deficiències en habilitats socials per comunicar i negociar els seus desitjos , manca d’empatia cap al sentiment de la víctima , manca de sentiment de culpabilitat , falta de control de la ira , violents , autosuficients , no mostren baixa autoestima , baixa integració escolar …

L’eficàcia del ” bullying ” resideix en el silenci del nen agredit davant els seus
pares o mestres , perquè se sent desqualificat i ridiculitzat , té vergonya i tot això li crea un bloqueig que li impossibilita parlar .

Els mestres , de vegades , més preocupats per la indisciplina o la violència física ,
suposen que la ” carregada ” no és transcendent , i així es perd la possibilitat de detectar la violència encoberta , molt més tòxica que la que es veu .

No voldria acabar sense esmentar que les conseqüències de l’ assetjament escolar , no només són per a la víctima , també per l’agressor , els espectadors , per les famílies i per la pròpia societat . No obstant això , la víctima pateix les pitjors i pot acabar en fracàs escolar , ansietat anticipatòria o fòbia a l’escola , de manera que configura una personalitat insegura per al desenvolupament òptim de la persona , a nivell personal i social . I la pitjor conseqüència de totes, el suïcidi , com a única via per escapar de la situació . Recordem el cas Jokin a Espanya .

No hi ha comentaris encara.

Deixa un comentari

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari.

Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies