Psicologia dona

Psicologia familiar

Psicologia forense

Sexologia clínica

Teràpia de parella

Blog

interferències parentals

La separació o el divorci no és un fet puntual que només afecta a la parella sinó que en major o menor grau afecta els fills , i de vegades també a la família extensa (avis , oncles …. ) de forma prolongada , sobretot si un dels progenitors el treballa a consciència , amb això vull dir que es dediqui a fer campanya negativa contra l’altre progenitor .

Quan interfereix de manera més o menys voluntària en la comunicació i relació del progenitor no custodi , quan se li desacredita , quan se li insulta davant del fill / a , quan ” s’oblida ” d’informar al progenitor no custodi sobre assumptes relacionats amb el menor , com pot ser assumptes mèdics , escolars i / o familiars , quan eviten passar les trucades telefòniques als fills , quan organitzen activitats per als fills durant els períodes que l’altre progenitor té el dret de visita , quan desvaloritzen i insulten a l’altre progenitor ia la nova parella d’aquest, quan premien el fill -filla les conductes despectives i de rebuig cap al progenitor no custodi , quan canvien de domicili fins i tot a molts quilòmetres amb l’objectiu de destruir la relació del pare – mare absent , o en casos més greus , quan s’acusa al progenitor no custodi d’agressions sexuals , o de malaltia mental , argumentant que l’altre / a és un perill per al menor , el que es coneix per ” denúncies falses” .

Es fa valer tot , amb la intenció d’allunyar “l’altre” per sempre .
Quan passa tot això … podríem parlar del que es coneix actualment com Interferències Parentals , també anomenada síndrome d’alienació parental ( SAP ) . Richard Gadner , psiquiatre infantil i forense va definir aquest concepte per primera vegada el 1985, explicant que els símptomes que veia en els nens després de la separació o divorci , eren d’odi , menyspreu i rebuig explícit cap a l’altre ( normalment cap al progenitor no custodi ) , sense causa justificada . Actualment l’Associació Americana de Psiquiatria no ho admet com ” Síndrome ” , però sí que està valorant i estudiant la possibilitat d’incloure’l a la 5a . Edició del Manual Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals DSM – V com ” Trastorn d’ Alineació Parental ” .

Però , deixant de banda el nom que se li doni , el que sí és cert , és que l’origen d’aquestes interferències són els conflictes entre pares i fills en el procés de separació contenciosa . Hi ha pares , que en aquest procés , confonen i barregen el paper de pares amb el de parella , és aquí el problema fonamental i , arrosseguen els fills en aquest conflicte que de vegades passa patològic . Els motius poden ser molt variats , però la venjança és el més comú a l’hora d’iniciar interferències entre l’altre progenitor i el fill comú , ja que per a alguns pares o mares aquesta és l’única opció per a ” curar” les ferides que ha deixat la ruptura . El progenitor que ” treballa en aquesta campanya” no s’adona que això no només és terrible pel progenitor no custodi , sinó que doblement terrible i dolorós pel fill / filla .

El pare o mare que ” manipula i / o programa ” el seu fill o filla , persegueix la total ruptura del vincle amb l’altre progenitor , que no només comporta sofriment , sinó que de vegades serà impossible reconstruir .
A part d’això , els que utilitzen aquestes estratègies , sembren , en una o altra mesura , respostes de simptomatologia de tipus emocional , conductual , social i escolar .

Existeixen nombrosos estudis sobre els efectes negatius que comporta la privació dels menors a relacionar-se amb ambdós progenitors . Aquestes interferències , que poden arribar a ser malicioses , provoquen fills víctimes de depressió , angoixa , inseguretat , baixa autoestima , baix rendiment escolar , aïllament ( per la por davant d’actuacions relacionades amb tot el que té a veure amb el progenitor allunyat / alienat ) , dificultats de relació , comportaments d’hostilitat , trastorns d’identitat i d’imatge , sentiments de culpabilitat ( sobretot quan el fill es fa gran i s’adona que ha estat còmplice d’una injustícia contra l’altre progenitor ) . Aquestes són algunes de les repercussions que apareixen a curt o llarg termini , fins i tot perllongar-se en la vida adulta .
Cal dir que les interferències parentals constitueixen en si mateix , amb el menor i amb el pare / mare allunyat / alienat , una forma de maltractament o abús psicològic i emocional que haurien de tenir en compte els tribunals . Sense la intervenció de la justícia , el progenitor “allunyat – alienat ” no té cap oportunitat de solucionar el problema .

Un nen no pot créixer i ser una persona sana , en tots els sentits , si al llarg de la seva infància se li ha ” ensenyat ” que un dels progenitors , el que abans estimava i li dedicava temps , ara és un odiós enemic .
Seria bo tenir en compte i reflexionar sobre les nostres accions , pensant sempre en el benefici dels menors , que finalment són les principals víctimes i , sovint les menys protegides .

No hi ha comentaris encara.

Deixa un comentari

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari.

Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies