Psicologia dona

Psicologia familiar

Psicologia forense

Sexologia clínica

Teràpia de parella

Blog

Què entenem per Psicologia Forense?

Segurament molts de vosaltres sabeu què és la Psicologia i podria donar una explicació molt completa d’aquesta , però i de la Psicologia Forense ? Què sabem ? Sovint s’entén com una disciplina relativament recent , que s’encarrega d’aplicar la psicologia en l’àmbit de la justícia .

Però s’equivocarien pensant que és recent , perquè apareix amb diferents publicacions molt abans del segle XX, quan Eckardt Hausen ( 1792 ) parla “sobre la necessitat de coneixements psicològics per jutjar els delictes

Podem definir la Psicologia Forense com la ciència que ensenya l’aplicació de totes les branques i sabers de la psicologia davant les preguntes de la justícia i coopera amb l’Administració de Justícia , actuant en el Fòrum (Tribunal ) , millorant l’exercici del dret.

Dit d’una altra manera la Psicologia Forense té a veure amb l’estudi de la conducta humana en l’àmbit legal de la investigació dels delictes .

El delicte pot ser fàcil d’identificar i està ben definit per la Llei , però saber l’estat de perillositat de la persona que comet el delicte , de la seva psique , el seu estat físic i emocional , l’ambient en què viu , l’educació rebuda , tots els factors interns i externs que es barregen en els amplis i complexos fluxos de la personalitat concreta que afecten i marquen a la persona que s’està jutjant , és molt més difícil del que penseu .

Aprofundir i saber els motius que originen que un home violi una dona , les causes que hi ha darrere d’un jove que es suïcida , els canvis de conducta que presenta un nen abusat sexualment …
tot això és extremadament complex.

És aquí on s’endinsa el psicòleg forense , qui ha d’avaluar , diagnosticar , pronosticar i fer recomanacions amb tot el que té a veure amb l’estat mental de la persona que es jutja o que està dins del procediment .

Tot això va en la via d’aconseguir un veredicte realment just per l’encausat i pot incidir molt seriosa i decisivament en el seu grau d’innocència o culpabilitat i conseqüent condemna .

És una cosa cada dia més acceptat i demandat pels estaments judicials en determinats tipus de delictes … de segur tots hem vist pel · lícules i sèries de la tele que es fan ressò popularitzant aquesta tendència jurídica .

M’encantarà donar-vos a conèixer tantes i tantes coses que tenen a veure amb la Psicologia Forense i amb les funcions del psicòleg dins d’aquest àmbit , que són moltes i variades , tal com afirma Louisell ( 1955 ) “Els tribunals estan preparats per escoltar i acceptar la Psicologia quan els psicòlegs estiguin preparats per actuar davant els tribunals “

No hi ha comentaris encara.

Deixa un comentari

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari.

Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies